"TÖKÉLETES" szerver

Indította BakeRolls, 2014-05-03, 22:19:31

Természetesen, de nem nehéz észre venni, kis gondolkodással, hogy az alapja ugyan az, és bárhogy csűröd-csavarod a dolgokat, az is marad, ezen igazából felesleges vitázni, mert sajnos így van, függetlenül attól, hogy mennyire sok izgalmas, új ötlettel rukkolnak elő mások, az alap jelentése nem fog megváltozni, így maga a tény sem.
"A legjobb éppen az, ahová aznap teszem a mércét."
Draven

Idézetet írta: GRAY Dátum 2014-05-23, 20:30:19
Tehát adott máris egy olyan alap probléma, amit kijavítani aligha lehet, mert már ott van a játék alapjaiban.
Szilveszterkor kikerültek a legfrissebb forráskódok, úgyhogy már a javítás nem számít olyan eget rengető fícsörnek. Idáig is lehetett szinte bármit csinálni, igaz, c++ helyett assemblyben, ami egy jóval nehezebb kategória, és gyakran problémát okozott, hogy elfogyott a szükséges hely a fájlokban, de mindez most már áthidalható. Csupán programozók kellenek hozzá, nem hobbisták.

@Cs0nt1: szerintem ezt senki nem fogja annak találni, de keksz helyett egy reporttal megjutalmazlak a fáradozásaidért. ;)

Roxanne, ezt leírni nemes egyszerűséggel könnyű. Sajnos a véleményem mindaddig stagnál, amíg valaki nem tud egy tökéletes ellenpéldát mutatni. Senkinek nem kell bizonyítania nekem, de addig én sem fogok másképp vélekedni erről.

Cs0nt1, a nem megfelelő helyen feltüntetett szerver hirdetés rontja a szerver színvonalát.
Draven

Idézetet írta: GRAY Dátum 2014-05-23, 20:54:23
Roxanne, ezt leírni nemes egyszerűséggel könnyű.
Persze, hogy az, de a csapatom (azon belül is legfőképp abence és Disco/Sanchez) több mint egy éve programozza a game- és indítófájlt. Kezdetben assemblyben, a forrás kikerülése óta pedig C++-ban, és bár az én tudásom egyelőre nem elegendő ahhoz, hogy segítsek benne nekik, az elmondottaik alapján van némi fogalmam róla, hogy mégis miből áll. És igenis, dolgozunk az alap hibák javításain is, amiből már néhányat sikerült is áthidalni. Nem mondom, hogy tökéletes lesz az, amin dolgozunk, de nem lehetetlen átalakítani már a magjaiban ezt a játékot.

Az idő előrehaladtával természetesen nem, de nem hiszem, hogy korban bármennyit is "fejlődik" ez a játék, elszakadva a gyökereitől. Mindent meg lehet változtatni, ha megvannak a megfelelő fájlok hozzá, akkor pedig végképp, ugyanakkor én személy szerint akkor sem várok többet ettől, mint amennyit eddig nyújtottak a készítők. Nem, nem hiszem, hogy nagyobb jövője lesz ennek a játéknak, mint eddig. Sőt, nekem inkább tűnik úgy, hogy kezd leáldozni, és rossz irányba siklani. Természetesen itt most magára a GF Metinre gondoltam, az irányra, amit bevett, ez nem jelenti azt, hogy más privát szerverek nem fejlődhetnek, de főként manapság már, nem igen találok olyat, ami megragadna. Már csak azért is, mert ugyanazt az unalmas, lehetőségmentes alapot követik, változtatások nélkül szinte, így pedig nem izgalmas, mindegy, hogy hányféle új tárgyat és pályát tesznek be, nem fog változni, semmi. Az új felszerelések, tárgyak elhelyezése egy szerverbe, az új pályák megalkotása nem azonos az alapok megváltoztatásával.
Draven

Viszont én nem is ezekről a dolgokról beszéltem. Mindenesetre remélem, hogy majd kellemesen fogsz csalódni bennünk. :)

Igen, éreztem, hogy te lényegesen más dolgokról beszélsz, viszont én magam sem az általad boncolás alá vett témát részleteztem.

Egy és fél hónapig még biztosan nem fogok tudni szemmel követni, gyakorlatilag semmilyen más szervert, vagy annak megjelenését (mivel jelen pillanatban háromféle vizsgán dolgozom, és körülbelül ennyi vizsgamunkámat kell pótolnom, amelynek java része ráadásul stúdió munka, tehát nem itthon elvégezhető). Önmagában már az is csoda, hogy most ide tévedtem, vagy hogy volt rá különösebb időm. Jelen pillanatban fogalmam sincs a fórum és a szerverekkel kapcsolatos hírekről, trendekről, vagy arról, ki mit, mennyire vár.

Kíváncsi leszek rá, természetesen ha időm engedi, akkor nem hagyom ki. Nem szokásom egy szervert előre megítélni, függetlenül attól, hogy egy tapasztalatokból felépített alap véleményt most leírtam.
Draven

Idézetet írta: ZEK Dátum 2014-05-03, 23:41:55
Én már nem merek felmenni szerverekre,sehova csak weboldalakat tesztelni,saját magamnak írni dolgokat,és nem nagyon metin részével foglalkozom...

Mi oka? Nem bízok a szerverekben,félek,hogy amiért küzdök 1-2 hét múlva porrá lesz ,és ennyi volt a szerver...

Hiába van megfelelő háttér,anyagi dolgok ha nem tudja magát fenntartani a szerver....
Régen Nether2-el is ez volt a gond,sok player jó hangulat de a configteam miatt porrá lett.

Nether2?
Ha már a 30 player soknak számit,akkor igazad van.
Bevétel szervernek indúlt,de azért Item-Shop sem volt xd
Egyébként jövője nem volt az egésznek,amit sikerűlt össze hozni,az pár hónap múlva a kukába landolt.
Mindössze a 10% a maradt benn...

A szerverek így-is úgy-is pénzből tartják életben "magukat". Jobban mondva a játékosok mozgatják. Érdekes, ördögi kör ez egyébként. Ha van játékos, van bevétel is, akkor a szerver is működhet, egy megfelelő, odaadó Team fejében. Igen, ezt már tudjuk.

De a helyzet az, hogy bár vannak, akik azért csinálnak szervert, mert élvezik, ami ezzel jár, és szeretik látni, ahogy munkájuk kifizetődő, és most ne az anyagiakra gondoljunk, én magam is a szociális hatását szeretem leginkább ennek a munkának, nem az anyagi oldalát (bár én személy szerint soha nem húztam anyagi hasznot a munkámból). Azt hiszem, a legfontosabb az, hogy egy lényegében ilyen mentalitású csapat dolgozzon, és felügyelje a játékosokat is. Alapjaiban más hangulatú és elszántságú csapattal számolhat az a szerver, valamint azon szerver játékosai, akik azért csinálják, azért dolgoznak, mert szeretik, amit csinálnak, és valóban, ez motiválja őket.  - Szemben azokkal, akik csak a pénzre hajtanak, akiket ez mozgat, teljesen másképp viszonyulhatnak a játékosokhoz, akár tudat alatt is. A formalitás meg már annyira megbízhatatlan, undorító dologgá növi ki magát manapság.

Valljuk be, maga a játékért való fizetés, bárhogy nézzük, a játékos számára így is veszteség. Mindegy, hogy a szerver mikor szűnik meg, zár be. Már akkor mínuszban vagyunk, amikor az aktiváló kódot begépeljük a sárkányérme rendeléshez tartozó téglalapba, az oldalon. Sőt, már az SMS elküldésekor, vagy más fizetés kategória alkalmazása esetén is. Mivel egy virtuális, fizikai síkon nem létező világáért fizetsz. Ezzel nincs is gond, mert hát a pénz az ilyen. A való életben is éppúgy jön és megy, mint bárhol, egyszer úgyis minden elhasználódik, tönkremegy, elveszítjük, tovább adjuk, megunjuk és a többi, de az online játékok világában gyakran addig ezt észre sem veszi az ember, vagy nem is törődik vele mindaddig, amíg el nem "veszítette" azt/azon tárgyat/tárgyakat, amelyért/amelyekért egykor fizetett.

Mint mindig, ez is más ember zsebébe vándorol. Na most azzal tisztába vagyunk, hogy maga a szerver fenntartása sem olcsó, ezért a befolyt összegből feltétlenül le kell vonni ezt az árat, ami esetenként ugye változó. Vannak, akik konkrét céllal nyitnak szervert, hogy ő most ezt akkor úgy kalibrálja, hogy mindenképp nagyobb haszont akar, őt ez fogja motiválni. Míg van, aki annak is örül, hogy a fenntartás ára megtérül, és teheti, a csapatával együtt azt, amit szeret, amit élvez. Akár virtuális világ, akár nem, a szociális kapcsolatok kialakítása, alkalmazkodás és az emberek megismerése, mindegy, hogy milyen közegben, fontos, és később előnyös, ez egyértelmű. Ugyanakkor be kell látni, hogy még a teljes mértékben, csak a fentebb leírtak által motivált Teamnak is szüksége van bevételre, hacsak nem milliomos, hogy hosszú-hosszú távon működtesse a szervert.

Szokták mondani, hogy érdemes a csúcson abbahagyni, amikor már nincs tovább, és csak lefelé vezet az út, vissza a süllyesztőbe.  Ez itt nem feltétlenül érvényes. Sok szervert próbál kimenteni a birtokos csapat a dugóhúzóból, és így fokozatosan csökken a haszon, ami már nem kedvező, nézhetjük így vagy úgy, de egyik félnek sem. A privát szerverek, amelyek nem emelkednek olyan gigászi magasságokba, előbb-utóbb befognak zárni, úgy gondolom, hogy ezzel számolni kell. Minden ilyenfajta biznisznek befuccsol egyszer, valami okból, vagy újra kezdi, amire szintén ismerünk példát, de én sem bízom személy szerint a privát szerverekben. Akár felkapott, akár nem.

Látni olyan, amúgy jól kidolgozott szervert, ami izgalmas lenne, és olcsó is, sőt... szinte nem is igényelne semmilyen költséget, feltétlenül Sárkányérme rendelést, játszható lenne anélkül is, mégis, szinte teljesen üres. Az a másik extra dolog, hogy a Team sem aktív, sem jár fel. - Na most ezek azok, amiket én eddig, meg ezután se értettem. Ha alig vannak játékosok, a csapat sem aktív, akkor miért üzemeltetnek egy szervert, a nap 24 órájában, szünet nélkül, és felügyelet nélkül?

Ahány Team, annyi szerver, és annyi nézőpont. Én úgy gondolom, hogy összesítve, ha valaki, bárki felmegy egy privát szerverre, számolnia kell azzal, hogy előbb-utóbb le kell mondania róla. Vannak, akik csak fel szeretnék tankolni magukat ezzel, és elég neves szerverek léptek le a nagyobbnál nagyobb zsákmányok után (tudtommal). Ez pedig egyértelmű, hogy a játékosok pénzére épül, semmi másra. Mindegy, hogy védekeznek-e azzal, hogy "De a szerver fenntartására kell a pénz". Valójában sok mindenki többet akar, hisz az ember vénájában ott él, gyarló.

Ezek sem nekem lettek célozva, de azért lenne egy-két hozzáfűznivalóm.
"Ha már a 30 player soknak számit,akkor igazad van."
- Én szívesebben játszom, egy 30 átlagosan aktív lélekszámú szerveren, normális emberek között, mint több ezer, genetikai hulladék mellett. Emellett van, aki kis közösségben is remekül érzi magát. Természetesen, a sok itt is relatív. 30 szellemileg hátrányos helyzetű emberre én is rávágnám, hogy ez bizony sok(k).

"Egyébként jövője nem volt az egésznek,amit sikerűlt össze hozni,az pár hónap múlva a kukába landolt."
- Tervezni akármit lehet. Egy szerver felépítése, tervek alapján sem feltétlenül veszélytelen, és bár sok függ a teamtól, sőt, valójában minden rajtuk múlik, mindegy, hogy kire mutogatnak, azon sajnos nem tud változtatni senki, hogy ők egy adott dolgot, problémát hajlandóak-e kiküszöbölni, vagy inkább hagyják veszni az egészet, és kukába vágják. Lásd be, ez az ő kárukra megy. Az, aki meg egy ilyen mentalitású, szerverbirtokos Team játékába csöppen, és fizet, annak már akkor meg kellett barátkoznia a gondolattal, hogy a semmiért fizetett, akár tudta, mi lesz a vége, akár nem.

Egyébként rengeteg szerver megy hasonlóképp csődbe, de ez általában belső problémák miatt szokott kialakulni. Akár szociális okokból, vagy másabb hangvételű hibákból kifolyólag. Ezt nem feltétlenül osszák meg nyilvánosan, van amiről hír sem jut ki, csak annyit látni, hogy már xy ideje nem mutat életjelet a szerver egyik tagja sem.

"Mi oka? Nem bízok a szerverekben,félek,hogy amiért küzdök 1-2 hét múlva porrá lesz ,és ennyi volt a szerver..."
- Megnyugtatlak, amint elhatároztad, hogy felmész, és játszol, hogy küzdesz valamiért, egy virtuális világban, a valóságban az égvilágon semmit nem szereztél, így ha az megszűnik, sem veszítettél többet. Kevesebbről nincs szó.
Draven

2014-05-23, 23:30:42 #29 Utolsó szerkesztés: 2014-05-23, 23:40:00 Szerző: Roxanne
Megnyugtató, hogy nem én vagyok az egyetlen grafomán ezen a fórumon :D
Többnyire igazat adok, de team-összeállítás terén elég rosszak a tapasztalataim. Kezdetnek elég végignézni néhány szerver csapatán, hogy kikből áll. Van, ahol a GM-ek átlagkora nem éri el a játékosokét, ami már elvből gáz, bár ismerek olyan 12 éveseket is, akiket pár nagykorú simán megirigyelhetne, úgyhogy ez önmagában nem lenne probléma, ha nem rína le róluk már az első mondatnál az éretlenség. Egy GM tudjon helyes írni, ne zárja minden sorát ikszdével, és igenis, legyen róla fogalma, hogy mi a teendő bizonyos szituációkban.
Egyik kedvenc sztorim, mikor az egyik nagyobb szerveren, melynek nevét inkább nem mondom, egy ideig úgymond vendégként segédkeztem, és kaptam arra az időre egy GM karaktert, hogy tesztelhessem, amit in-game csináltam. Az adott pályán, amit folyamatosan néznem kellett közben, a PvP-védett zóna egyáltalán nem szuperált úgy, ahogy kellett volna, és folyamatosan megöltek, ezáltal nem tudtam normálisan és időben végezni a dolgom. A tulaj nem volt online, ezért a GM-eknek szóltam, hogy kezdjenek valamit a helyzettel legalább átmenetileg, de csak lenéző és értetlen pöffeszkedést kaptam válaszul. Ezután gondoltam, kezembe veszem az irányítást, kioktattam keményen a szórakozó játékosokat, akik először néztek egy nagyot "kiezvazze" címen, aztán szépen szót fogadtak. Egészen, amíg az említett GM meg nem jelent, hogy mégis mit képzelek magamról, hogy szerencsétlen játékosokat a szabályok betartására merem nevelni... :D
De az is jó, amikor kiírásban floodolnak, hogy event lesz, mintha nem látná amúgy is mindenki a kiírást, szinte beleég az ember képébe, de azért 10x ki kell írni ugyanazt az egy sort 2 másodpercen belül. Meg a map1-en pózolás, játékosokkal pvp-zés, aztán lelowozása... Ha valahol ilyen team van, akkor szerintem sokkal jobb team nélkül lenni.
Amikor belevágtunk a SY2 projectbe, első dolgaink közé tartozott a GM-csapat megszervezése, függetlenül attól, hogy tudtuk, nem mostanában lesz az indulás. Egyrészt egy összeszokott csapatot akartam, másrészt számomra kell néhány hónap, amíg sikerül valakiről eldöntenem, hogy tényleg alkalmas-e a rá szabott feladatra. A csapattagok többségét "hoztuk", embereket, akikkel valamikor együtt játszottunk, több év óta ismerjük őket, és tudjuk róluk, milyen képességekkel rendelkeznek. Teszteknek vetettük őket alá, rengeteg beszélgetésnek, és betanítottuk őket. Emellett pedig ment a hagyományos email-jelentkezés is az idegenek számára, ami bár egy meg nem nyílt szervernél még kevésbé kedvező, de így is közel 200 levél érkezett a fiókunkba. Lehet tippelgetni, hányat találtunk közülük megfelelőnek... 3 a magyar igazság, és egy a ráadás. Pontosan ennyi. Persze benne lehet az is a pakliban, hogy magason van a mérce, és azt is néztük, hogy az illetőt a csapaton belül mennyire tudnánk elviselni, mint embert, és ezen is sokan elbuktak, akik lehet, egyébként jól teljesítették volna a feladatukat. De ha 4 helyett 40-et számolnánk, szerintem még az is borzalmasan kevés lenne.
A szép ebben a történetben az, hogy a legtöbb szervernél elég benyújtani egy terjedelmesebb jelentkezést, és az illető fel is van véve. Nem osztályoznak kifinomult szempontok szerint, nem tartanak szavazást a bekerülésről. Ezáltal a szerverük pedig könnyen egy olyan képviseletet kap, amivel gyakran pont az ellenkezőjét érik el, mint amit kellene.

Mindegy, hogy milyen szerverről van szó. Lehet jól összeállított, kidolgozott szerver is akár, de ha maga a Team nem üt meg egy bizonyos szintet az alapvető elvárások közül, akkor bizony igen silány jövő el kell, hogy nézzen. Aligha van rosszabb látvány annál, minthogy egy amúgy jó, igényes szerveren, a tulajdonosok és az ott dolgozók több szabályt szegnek, mint a játékosok, vagy ők maguk sem ismerik a szabályt, tesznek a betartatásra, elhanyagolják a játékosokat, visszaélnek a jogukkal, káromkodnak, értelmetlenül írnak nyíltan, kiemelt üzeneteket, másodpercenként, ezzel is durván földhöz vágva a színvonalat. Nem, ez egyszerűen undorító.

Ahogy te is mondtad, és ez természetesen így van, fontos az összhang. Az ember alapvetően társas lény, és ez a vonás minden jól fejlett, értelmes faj, így az embernél (?) is hasonlóan működik. Vagyis kellene. 

Én magam is több helyen dolgoztam, 14 éves voltam, amikor először bekerültem egy sokkalta komolyabb szerver Csapatába. Több dolog is egyértelműen kiderült számomra, már akkor. A kor, csak egy szám, az értelem, a kulturált, higgadt viselkedés, megfelelő vérmérséklet fenntartása, a helyesírási ismeretek gyakorlati alkalmazása, a problémamegoldó készség kifejlesztése, helyes használata, a szociális kapcsolatok megfelelő ápolása, az összhang megtartása, alkalmazkodás és közös munka, nem a korral jár. Attól, hogy valaki idősebb, nem lesz értelmesebb, sem okosabb, műveltebb. Tény, hogy nem könnyű, amúgy értelmes tinédzserekbe botlani, noha akadnak, de szomorúan látom, hogy az idősebbek között is "szép" számmal akadnak olyanok, akik vagy analfabéták, vagy szellemileg kevésbé érettek.

Bár tény, hogy sok játékos csak gépként tekint a Csapattagokra, én úgy gondolom, hogy javarészt a játék felügyelőitől, mentalitásától is függ, hogy mi zajlik a szerveren. Könnyű ráfogni valakire, hogy ő a hibás. Nem, ez nem helyes hozzáállás. Fel kell vállalni a hibánk, a Teamnak is és a játékosoknak is, méghozzá egyénenként. Mivel más ember tettéért nem vagyunk felelősek. Olyan sincs, hogy befolyásolás. Ez is egyfajta felelősség alól való kibújásra használt szó. Mindent, amit teszünk, mi tesszük, nem más. Mondhatjuk, hogy azért tettem ezt, mert xy ezt mondta, mert ennyi ideig zaklatott és a többi, mindegy, melyik félről van szó, vagy milyen szituációról, de a cselekedeteinkért mi vagyunk a felelősek. És ezt vállalni is kell.

Ha egy olyan Team által fenntartott szerverre kerülnek a játékosok, ahol az egymásra való mutogatás megy, semmi jó nem fog kisülni belőle. Az, hogy a hibáinkat beismerjük, akár fáj, akár kellemetlen, egyfajta, tudat alatt megteremtett bizalmi érzetet teremt az emberben, így a játékosokban is.

Őszinteségnek és önismeretnek hívják, egyébként, és egy valóban intelligens, értelmes ember rendelkezik ezzel. Van, aki tisztába van ugyan ezzel is, mégsem nagyon vallja be, ha nem muszáj, hogy ő volt a hibás, pedig ez a legtisztább út.

Tehát a bizalom. Nem csak a Team és a játékosok között fontos, hanem maga a Csapattagok között is. Egy olyan, lényegében kisebb közösségben, ahol nem bízunk a másikban, nem szimpatizálunk vele, és épp ezért rivalizálunk, vagy nyoma van negatív érzéseinknek a munkánkban, nem lesz kielégítő munka, sem összhang, és ebből fakadóan a problémák is megszaporodnak majd. Sokan azt hiszik, hogy egy Teamot összedobni nem nagy kunszt, csak össze vakarok pár, 18 év felettit és kész, de ez nem így van. Sokkal összetettebb ennél a dolog, még akkor is, ha erről számos Csapat nem számol be. Mert rendkívül nagy, lényegében döntő szerepe van a Teamon belül fennálló szociális kapcsolatok helyzetének. Ez nem csak a Metinre érvényes, hanem a köznapi életre is, mondjuk egy munkahelyre, vagy akárhova (én a filmiparban mozgok, és mondanom se kell, hogy itt aztán nem nézik, ki kit akar belefojtani egy kiskanál vízbe, vagy hasonló, mert ami a feladat, amire szükség van, meg kell csinálni, és nem biztos, hogy találsz olyan embert az adott feladatra, akit szeretsz is, itt félre kell tenni a negatív érzelmeket, sőt... a legegyszerűbb, ha megpróbáltok, már a kezdettől fogva viselkedni, vagyis, sokkal inkább megérteni a másikat. Mert ez nagyon fontos. Gyakran mondják, hogy nem egy emberen múlik a dolog. A helyzet az, hogy a legtöbb esetben van, aki próbálkozik, ám látja, hogy nem halad a dolog, a kapcsolat jó irányba, így inkább lesüllyed a másik szintjére. No, pont ebből van a káosz, hasonló helyzetekben.).

Én magam is kerültem olyan Csapatokba, ahol az összhang katasztrofális volt, ahogy a Team tagok hozzáállása is, és viselkedése is igen keményen hátráltatta a munkát. Én az a fajta személy vagyok, aki szereti összehúzni a csapatot, ha látszik, hogy távolodnak a tagok egymástól, és kezd bomlani a kapcsolat, a nyugalom, a béke és a közös, hatékony munka. Ezt megfelelő pszichológiai ismeretekkel is könnyedén meg lehet oldani, fontos, hogy mindig higgadtak legyünk, és előítéletmentesek, mindenkivel szemben, ne "emeljük fel a hangunkat", ne váltsunk bunkó, lekezelőbb stílusba, logikus, hogyha az adott személy idézte elő a szituációt, akkor sem lesz sokkal értelmesebb, ha mi magunk is azt tesszük, amit ő.

Gyakran mondogatom, hogy az online játékokon való munka, pszichológián alapuló munka is egyben. És én úgy vagyok vele, hogy az emberek viselkedését megfigyelni, próbálni hatni rá és részese lenni egy ilyen kaliberű előrehaladásnak, vagy helyzetnek, vagy bármilyennek, egyszerűen feledhetetlen, és bár itt még úgy tűnhet, kicsi a tét, de a való életben csaknem létfontosságú lesz, hogy képesek legyünk kezelni a helyzeteket is, élesben, nagyobb tétben, szemtől szembe. Fontos az emberismeret, rendkívül fontos, s én úgy gondolom, hogy aki így áll a dologhoz, aki felismeri a hibáit, és tényleg próbál, sőt, tesz is azért, hogy jobb legyen, abból egy fontos tag lehet. És elég egy, csak egy megfelelő láncszem is ahhoz, hogy egy csapat egyben maradjon, jóban és rosszban. Még akkor is, ha a nagyobb érzelmi kitörések bizonyos tagoknál nagy port kavarnak (igen, tudom, ez nem előnyös, és hosszútávon káros lehet).
Draven

Ezért is kellene minden csapat vezetőségébe legalább egy nő :P Nem vagyok feminista, mielőtt félreértés esne, de ez a terület, amit az imént kifejtettél, leginkább a nőknek fekszik. Ettől függetlenül ismerek férfiakat (nem sokat bár), akik szintén képesek egy-egy csapatot pszichológiailag is megfigyelni és valamilyen szinten irányítani a közösséget, de ez a nők többségében jóval erősebb készség. Sajnos az informatikai pálya iránt érdeklődőknek legfeljebb 30%-át teszi ki a gyengébbik nem képviselői, a metines fejlesztőknek viszont még közel 10%-át sem. Sőt, még itt is élnek a sztereotípiák, miszerint hasztalanabbak vagyunk a hímnemű fejlesztőknél, csak a gond van velünk, stb. Sokan rólam sem hiszik el, hogy tényleg értek dolgokhoz, bár a többség egyszerűen kijelenti, hogy pasi vagyok, mert egy csaj nem érthet ilyesmihez :D Pedig minden csapatban jól jön, ha az emberek gondolkodása minél sokszínűbb. Nekem pl. a fő feladatom a csapat koordinálása, a projectek összetartása. Mindenkiről tudom a csapatomban, hogy mire képes, a bizonyos munkákat hogy végzi el, hogyan kell velük beszélni, hogy kedvük támadjon az elvégzendő feladathoz, ne pedig "csicskáztatásnak" érezzék. Ráadásul azon kevés emberek közé tartozom, aki mellett úgy állnak neves és tudálékos fejlesztők, hogy előre nem fizettem nekik egy fillért sem, csupán közös megállapodásunk van a későbbiekről (bár a többséget nálunk egyáltalán nem ez motiválja). Ismerek szervertulajokat, akik képesek inkább éhezni, csak legyen, akinek fizetnek egy kliens védelemért, vagy néhány új questért egy meg nem nyílt szerveren, akár a csapatukba tartozik az illető, akár nem. Ha viszont valaki ért hozzá, hogyan győzze meg az embereket, mindenféle egyéb tudás nélkül is lehet sikeres. Akár sikeresebb is, mintha néhány embernek jól megtömné a zsebét a munkájáért. Hiszen a hűség azon erények közé tartozik, amit pénzzel nem lehet megvenni.

Én magam is többször megkaptam már a fórumozóktól, vagy játékosoktól, hogy akármit mondok, akkor is fiú vagyok, mert a viselkedésem (fórumon az avatár és a kevésbé gusztusos aláírás alapján) csak fiú lehetek. Én személy szerint inkább a mizoginek kategóriájába lehetnék sorolható, bár ezt erősen kihúzza az a hozzáállásom, hogy semmiképp sem szabad előítéletesnek lenni, alapjában véve nem szeretem a nőket, és nem tekintek rájuk általánosságba véve úgy, ahogy amúgy megszokott lenne. Ez nem egy szép vonás, tisztában vagyok az okával, elismerem, hogy így van, de ez sosem befolyásolt semmit a kapcsolataimban vagy munkámban, és ez a lényeg. Idővel úgyis meg lehet barátkozni mindenkivel. Viszont vannak remek ellenpéldák, hogy hogyan ne viselkedjen egy lány Team tag (azt hiszem, nincs szükség felsorolásra).

A probléma egyébként az általánosítással van. A statisztika, az általánosítás ápol és eltakar. Mindig vannak durva ellenpéldák, és ezek tárháza végtelen. Nem csak fiúk/férfiak, de lányok/nők között is akadnak olyanok, akik visszataszító módon, képtelenek írni, értelmezni és viselkedni. Azonban tény és való, hogy egy adott nem képviselője így-is úgy-is másképp áll az ellenkező táborba tartozó személyhez, bármit is mondd. Ez lényegében mindkét félnél érvényben van, ami egyébként már az ember kialakulásánál megteremtődött.

Eleve egy civilizált társadalomban fontos, hogy mindkét nem jelen legyen, mert ez a szociális élet része, az ember ezt a tulajdonságát pedig magával hozta, és mindenhol érvényben van, így még itt, a Metinen dolgozó Team kialakításánál is.  Nem csak az eszmecserék végett, de maga a közellét, vagy a kialakított szféra is jelentősen megváltozik, függően attól, hogy milyen a nemek arányának eloszlása. Mivel mindenkinek van rossz tulajdonsága is, úgy gondolom, hogy ezt inkább elfogadni kell, a jó tulajdonságokat pedig kihasználni, alkalmazni.

Így végiggondolva, most talán úgy tűnhet, hogy a nőket sokkal nagyobb előnyben részesítettük, de ez igazából nincs így. Egy Teamban mindenkinek megvan a kulcsfontosságú szerepe, nemtől függetlenül. A felépítése, ha a csapat odafigyel rá, úgyis kialakul, mindenki megtalálja a helyét és stabilizálja a pozícióját.

Mint már szóba került, rendkívül fontos a Team szerepe, nem csak az, amit a játékosok látnak, hanem a belül kialakult kapcsolatok is éppúgy befolyásolják a szerver haladását.

És lehet akármilyen értelmes, intelligens, akár nő is a csapatban, ha a többiek mentalitása egyszerűen gátat szab, és lehetetlenné teszi az értelmes kommunikációt és problémamegoldást. Mert lehetsz te bárki, fiú, vagy lány, lehetsz akármilyen értelmes, lehet akármilyen rangod, tehetsz bármit, de ha az ellenkező fél nem fogékony a véleményedre, nem érti és nem működik együtt, akkor te magad sem tehetsz semmit.
Draven

2014-05-24, 22:00:02 #33 Utolsó szerkesztés: 2014-05-24, 22:02:29 Szerző: Ezion
WoW... Ti aztán nem kímélitek a billentyűzetet :)

Idézetet írta: RoxanneEzért is kellene minden csapat vezetőségébe legalább egy nő :P
,,Minden sikeres férfi mögött áll egy nő" tartja a mondás és fiú/férfiként ezt alá is írom mivel egy nő sokkal jobban a dolgok mögé lát szerintem, én a magam részéről nem foglalkozok annyira egy dolog részletességével mint például lány ismerőseim, anyukám, húgom... stb. nekem elég ha  ,,valahogy kinéz" meg működik. Másfelől a nőknek nagy a hatalom vágyuk ezért szeretnek irányítani.  ;D

rátérve az elítélés, előítélet témára:
Én még sose dolgoztam együtt lánnyal pedig 4 éve lassan hogy beleszerettem a privát szerverezésbe (itt a fejlesztést értem) de még nem volt alkalmam egyszer sem. Nem értem hogy miért tudnék azért többet az informatikáról mint egy nő/lány vegyünk egy egyszerű példát én (nem egoizmus hogy mindig magamat említem de más személlyel nem szeretek érvelni) és Roxanne (bocsi de rajtad kívül nem ismerek lány fejlesztőt  :-\ ) jóval többet ért ehhez mint én fel is nézek rá egy kicsit evégett meg irigykedek is. :)
De engem kijelenthetem nem befolyásol a nem, kor csak az érdekel hogy jól dolgozzon és lehessen vele együtt dolgozni meg ugye a helyesírás(nem mondom hogy egyetlen hibája se legyen mert nekem is van néha elég sok is de azért tudjon helyesen írni) de azt már kiboncolgattátok fentebb.

ui.:bocsi hogy beleszóltam a beszélgetésetekbe de gondoltam megosztom a személyes véleményem ha nem gond :) plusz kiborít ha valaki elítél valakit a kora, neme, fajtája, kinézete alapján mert nem csak ezek határoznak meg egy embert

2014-05-24, 22:25:37 #34 Utolsó szerkesztés: 2014-05-24, 22:41:56 Szerző: Roxanne
Nem kell bocsánatot kérni, ez nem egy privát beszélgetés, hanem egy publikus fórum publikus témája, amihez bárki hozzászólhat.
Persze, vannak kivételek, de rengeteg embernél fellelhető a megkülönböztetés. Pl. nemrégiben olvastam, hogy a Google felvásárolt egy kisebb céget, aminek 5 fejlesztője volt: 4 férfi és egy nő. A 4 férfit felvették, a nőt pedig elbocsátották, aki állítólag egyébként semmivel sem tett kevesebbet a cégnél férfi társainál, és teljesen összeroppant, hogy kizárták az életművéből. De ez nem egyedi példa. Bár velem elég ritkán esett meg, hogy háttérbe szorítottak volna a nemem miatt, azok is többnyire idegenek voltak, de rengeteg rágalmat kaptam, miszerint valójában fiú vagyok, és a teljes kilétemről hazudozok. Bár engem nem zavar az ilyesmi, egyrészt az illető magát minősíti vele, másrészt jókat röhögök az ilyesmin :D Egy ideig arról is terjengtek pletykák, hogy a fejlesztői csapatom a lábaim széttárásával nyertem meg... Erre pedig hadd ne mondjak semmit. Ha valami alapján megnyertem őket, az sokkal inkább a barátság (nem, ez nem azt jelenti, hogy a pletyka igaz, mielőtt félreértés esne). És tényleg, elég sok emberrel a csapatomban ismerjük egymást személyesen is (és közülük alig van, akit már a közös project előtt megismertem volna), és van köztük olyan is, akivel rendszeresen találkozom. Számunkra ez sokkal inkább arról szól, hogy egy jól összeszokott bandával együtt valamit alkotunk közösen, úgy, ahogy azt mi szeretnénk. A témához visszakanyarodva, talán itt is sokan elbukják a dolgot. Sokak előtt csak a pénz és a virtuális hírnév lebeg, a csapattársaik csak eszközök, akiket felhasználnak az érdekeikhez, majd felajánlanak a végén nekik némi jutalmat, mint a kutyáknak szokás, ha ügyesen csaholnak. Szerintem ha valaki magasabb szintre akarja emelni a játékát, ahhoz először a csapatát kellene belülről magasabb szintre emelnie, hogy együtt tudjanak gondolkodni, és a párhuzamos munka is megfelelően gördülékenyen menjen, mindez pedig jó hangulatban.

Ui.: Nem kell rám felnézni, sem pedig irigyelni, nem tettem semmi olyat, ami erre okot adhatna. Amit elértem, arra bárki más is képes némi akarattal és kitartással. Már ha egyáltalán elértem valamit, ugyanis még mindig nincs szerverem, amit felmutathatnék :) Majd ha már lesz, akkor eldől, mire is sikerült vinnünk a csapatommal.

2014-05-25, 00:48:54 #35 Utolsó szerkesztés: 2014-05-25, 00:51:12 Szerző: GRAY
A nők szerepe semmivel sem kevesebb, mint a férfiaké. Elég, ha a történelemben lapozunk vissza egy kicsit, ott is éppúgy lehet találni példákat, királyokat irányító feleségekre, vagy más trükköt használó asszonyokra, akik valamit befolyásoltak. A nőknek sosem volt könnyű. Alapjaiban véve is a gyengébbik nemként titulálják, és úgy vélem, mindezt nem többre alapozzák, mint a fizikai erő mértékére (hisz más, általános ok nincs is rá). Primitív dolog, már pusztán így ítélkezni, de évezredek óta jelen volt (itt is elég, ha a történelemkönyvbe pillantunk). Maga a biológia, a természet is erre épít. A gyöngébbnek többet kell szenvednie, nehezebb az élete, ez önmagában a fizikai teljesítőképességen alapszik, pont úgy, mint az embernél. A gondolkodást, évszázadokkal ezelőtt amúgy sem díjazták, ahogy amúgy manapság sem sokkal különben (lásd a média, és a politikusok megtévesztését, tömegmanipulálását), de a lényeg mindössze annyi, hogy ugyan, abban a korban, ahol az emberek még azt hitték, lapos a Föld, és puszta gyógynövényeket használó nőket égettek meg, vagy kenték rájuk az összes balszerencsét, a tudatlanságra épül, és az esztelen, alaptalan elítélésre. Ez pedig berögződött az embernél. nyomait ma is viseli, jelentős mértékben a társadalom. A nők elnyomása tehát nem egy kitalált dolog, valóban jelen van, és én valahol a kezdeteknél keresném a gyökerét a dolognak.

Az a baj, hogy maga a társadalom mentalitása olyannyira elkorcsosult, hogy előbb ítél, aztán ismerkedik, jön rá dolgokra, tanul. Amíg a fizikai erőszak jelen van, amíg az ember képtelen pusztán ésszel rendezni a problémáit, hanem a testi fenyítést alkalmazza (akár utcai bunyó, családi vita, netán háború), addig mindvégig jelen lesz a gyengébbik elítélése, kizsákmányolása és megkülönböztetése a többiektől, függetlenül attól, mennyiben tér el a társaitól, akár teljesítmény alapján.

Egy igen csak szomorú hátrány, hogy sokan meg akarnak felelni a társadalomnak, elvégre a genetikában, a fajban rejlik ez a tulajdonság, ami amúgy a túlélést szolgálja (az őseink sem tudtak életben maradni egy szál magukban, hordákba tömörültek, társadalmat alapítottak, kisebb nagyobb rendeket vagy közösséget). Csak az a bökkenő, hogy a sok, érzelmileg instabil ember, akinek szüksége van, igényli a támogatást, fél az elutasítástól, egy olyan társadalomnak akar megfelelni, ami a velejéig romlott és primitív. Más szóval ez tehát egy ördögi kör, amelyet az ember maga hajt, a saját kárára. Ezért hajtogatom az ilyen embereknek, akik maguktól csak loholnának a sok birka után, hogy ne más dolgával foglalkozzon, amihez semmi, az ég egy adta világon semmi köze nincs. Más ember, más értékrend. Ha a társadalom nem ilyen irányba haladna, és a negatív megjegyzéseknek se lenne ennyire, szándékosan ártó és sértő célja, akkor nem kellene ennyire elszigetelni magunkat a legtöbb embertől. Természetesen az sem előny, ha mindent kizárunk, hisz a negatív dolgok megedzenek, és megtanítanak a szelektálásra, ami fontos, de sosem szabad elfeledni, hogy nem szabad kizárni magunk a világból. A világ nem fog értünk, vagy miattunk változni. Ez nem ilyen egyszerű, tudjuk jól. Viszont, mi magunk befolyásoljuk azt, hogy ebből a világból, amiben élünk, mit látunk, mit akarunk látni és mit nem. Minek mennyi értéket adunk. Ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor mindent másképp látunk.

Viszont csekély esélyt látok arra, hogy a szociális, társadalmi életben bizonyos besorolású egyének megkülönböztetését és kihasználását valaha is sikerül megszüntetni. Hogy az előítéleteket leváltsa más, egy sokkal értelmesebb, intelligensebb tudatszint és látásmód szükséges. Ehhez nem elég pár ember, és ha a múltból sem vagyunk hajlandók közösen tanulni (mert egy közösség vagyunk, és mi alkotjuk a közösséget), ha a jelen szenvedései sem elegendők ahhoz, hogy talpra álljunk, és a baljós jövő elkerülésének, még fennálló lehetősége sem elég motiváció ahhoz, hogy intelligens lényekként éljünk, akkor veszve van a jövő. Mert a fejlettség, az intelligencia nem a technológiában rejlik.
Draven

2014-05-25, 17:02:24 #36 Utolsó szerkesztés: 2014-07-18, 13:57:44 Szerző: NeXu$
Idézetet írta: Roxanne Dátum 2014-05-23, 21:06:39
de nem lehetetlen átalakítani már a magjaiban ezt a játékot.
IdézÚj játék

IdézMellverés
Jó fórumon járok?
:/

Már van egy 3 betűs.

Idézetet írta: Nilin Dátum 2014-05-03, 22:28:01
Nekem Nincs olyan h tökéletes Bár Most Egy Redes PVP-s Szerveren Nagyon el lennék sok PVM Mind ugyan az ugyan az játék menet és unlmas :)

2014-05-25, 17:45:29 #38 Utolsó szerkesztés: 2014-05-25, 18:00:23 Szerző: Antal
Valójában nem magával a játékkal van a probléma, hanem a magyar szerverkészítők hozzáállásával, de azzal valami kegyetlenül. Túl sokat várnak ettől a fórumtól. Ha jobban megnézitek, jó esetben van itt 100 aktív fórumozó, akik figyelemmel kísérik a magyar szervereket, azonfelül annak nagy része már játszik valahol. Ahhoz, hogy sikeres szervere legyen valakinek, nem kevés idő, továbbá munka szükséges hozzá, ugyanis nem elég itt bemutatni, mivel ha komolyabb szándékai vannak valakinek a szerverével, kénytelen lesz máshol is promózni, különben nem fogja elérni a kívánt játékos létszámot. Ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk. Nem megy olyan könnyen, mint ahogy azt sokan gondolják. Itt bizony vért kell izzadni, valamivel rábírni az embereket, hogy a te szervereden játsszanak. Ez az egyik fő ok, amiért a magyar szerverek többsége nem bírja 2 hétnél tovább. Nem képesek tenni azért, hogy a szerverük előrébb jusson.

Ha jobban megnézed az itteni bemutatásokat, 500 és 20000 közötti intervallumon mozog a megtekintések száma, ami szerintem nem kevés, ha úgy számolunk, hogy ezeknek mondjuk a fele ki is próbálja (amennyiben meggyőzte őket a téma), és mindenki hív 2-3 havert is, mert mégis ki akarna egyedül játszani? Ha egy 10000-es megtekintésű témát veszünk ez alapján, akkor az jelentsen 10000 játékost is, ha a fele kipróbálta és mindenki hozott magával egy havert is. 10000 játékosból még nem lesz ezer online játékos, de nem is kevés szám. Főleg, hogy a hozott haverok is hozzák az ő haverjaikat, aki meg véletlenül a weboldalra téved, annak a számlálón akadhat meg a szeme. Ahol sokan vannak, mindig kecsegtetőbb. Inkább az a művészet, hogy ezeket a játékosokat nem csak oda kellene csábítani, hanem meg is kellene tartani. Az, hogy ezen a fórumon bemutatnak egy szervert, mindenféle reklám nélkül jelentheti önmagában egy siker kezdetét, amennyiben az adott szerver jó. De ha nem jó, akkor jöhet mellé a Facebook-reklám, a Google Ads, a rengeteg spam random email-címekre, a fizetett bannerek más szerverek oldalain, semmit nem fog érni, ha a kipróbálók 90%-ának az első 10 szint után shift+del a reakciója.