[How to]Root szervert dinamikus IP-vel érthetően

Indította Apeter2014, 2015-01-17, 10:21:01

Sziasztok!

Nem sértésnek szántam a címet, egyszerűen csak más leírásokból nem tudtam kikövetkeztetni pár dolognak a miértjét. Megpróbálom érthetően kis magyarázattal leírni!

Amire szükségünk lesz:

• Egy router, ami márkától függetlenül támogatja a No-IP.com-os DDNS hozzácsatolását
  • Dinamikus IP
  • Egy szerverfájl
  • Józan ész

• Mi is az a dinamikus IP?
    2 nagy csoportba osztjuk az IP címeket: statikus és dinamikus IP-k, valamint harmadikként idesorolhatnám a PPPoE-t, de erről felesleges lenne beszélnünk. A dinamikus IP egy olyan IP cím, ami adott időintervallumokban változik, ezzel védve a felhasználó adatait (lásd: kisebb az esély arra, hogy valaki bejut a számítógépedbe). Ezzel ellentétben a statikus IP egy fix IP, amit akkor kapsz, mikor olyan internet szolgáltatót választasz magadnak, aki statikus IP-vel tud szolgálni Neked.

A DDNS:
    A DNS, mint a neve is mutatja, egy Domain Name System, ami arra szolgál, hogy a dinamikus IP címünket, ami számokból áll, lefordítja szöveg karakterekre.
    Ebből kifolyólag a DDNS (Dynamic Domain Name System), mint fogalom azt szolgálja, hogy az IP címedet, mint ahogy azt az előbb írtam, deklarálja egy szöveg típusú változóra, aminek a nevét Te adod meg, az értéke (IP címed) pedig automatikusan változik, vagy változhat.
    A világhálón különböző DNS "szerverek" léteznek, a ma már minden routerben van egy DDNS elnevezésű funkció, ezekből 2-3 szolgáltatót gyárilag regisztrálnak a routerbe. Amelyikben nem szerepel a No-IP.com DNS szerver, azokkal sajnos hiába próbálkozunk ezzel a leírással. Ha nem szerepel, nyugodtan írjatok egy PM-et, amiben megírjátok, hogy milyen szolgáltatók szerepelnek ott és talán tudok adni egy kis segítséget.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, nézzünk meg, hogy a routerünk támogatja-e a No-IP.com-os DDNS-t. Nekem egy TP Link routeren van itthon, amit úgy választottam, hogy mindenképpen támogasson valami használható DDNS-t.
    Ha beírjuk a routerünk IP címét a böngészőbe, ami általában 192.168.x.x., nekem például 192.168.0.1, belépünk az admin panelre, nálam ezt a képet láthatjuk, piros négyzettel jelöltem, hogy hol tudod megnézni a DNS szervertámogatást!

Hogyha szerepel Neked a No-IP.com, akkor ezen a domain címen regisztráld be magad! Amint ezzel végeztél, jelentkezz be a regisztrációkor megadott e-maileddel, a következő képet fogod látni:

Adjunk hozzá egy DDNS címet! ("Add a host"-ra kattintva)! A következő kép alapján töltsd ki az űrlapot és kattints alul az "Add Host" gombra!

Ezzel meg is lennénk! A következő lépésekben a routeredhez kell hozzáadni a DNS szervert!

1. Válaszd ki a DNS szerver szolgáltatóját! (No-IP.com)
    2. Töltsd ki azt, ami alapján a router be tud jelentkezni az oldalra!
    3. Ha még nincs, akkor tegyél egy pipát az "Enable DDNS" mellé, ezzel engedélyezni fogod a DDNS hozzácsatolását, majd kattint a Login gombra!

Ennyit a DNS szerver beállításáról!

A szerveredet a következő képpen konfiguráld be:

1. A szervered háló kártyájának választ ki a Bridgelt kártyát, ezen belül pedig a hálókártyádat!
    2. Lépj be a sysinstall/configure/networking/interfaces beállításba!
    3. Itt válaszd ki az em0-t!
    4. Aztán megkérdezi, hogy IPv6-ot szeretnék, e konfigurálni. NEM!
    5. Következőnek arra lesz kíváncsi, hogy rá szeretnél-e keresni a DHCP szerverre. NEM
    6. Konfigurálj a kép alapján!

7. OK!
    8. Aztán YES, Cancel, Cancel, Exit install.
    9. Lépj be újra a sysinstall/configure/networking/interfaces beállításba!
    10. Amikor megkérdezi, hogy IPv6-ot konfogurálsz-e, NEM!
    11. A következő pedig a DHCP keresése lesz, itt IGEN, mivel ezzel adod meg neki, hogy rákereshessen arra a címre, amikre a portokat fogod megnyitni a routerben!
    12. Elvileg kitöltötte nekünk egy másik címmel a .100-ra írt IPv4 Adress-t, hogyha ez nem történt meg, de kiírta, hogy Scanning for RA severs, akkor sincs gond, mert bekonfigurálta, csak valami miatt nem írja ki az IPv4 Address-hez. Nálam is többször előfordult ilyen, nem gond.

Nekem a .106-os véggel talált rá a DHCP szerverre, ezért erre az IP-re állítottam a portokat, amit természetesen a Te szervered portjaira kell bekonfigurálnod!

Készen is vagyunk! :)

Jó szórakozást!