Legújabb FREEBSD telepítése teljesen készre(Source Build/Szerver futtatásra)

Indította Savage, 2021-01-23, 08:43:00

Sziasztok!
Mivel mai napig sokan használják a régi 9.2-es freeBSD-t ami mára már elég elavult így úgy gondoltam készítek egy rövid tutorialt arról, hogy mégis hogyan telepítsünk készre egy Freebsd-t a lehető legrövidebb idő alatt otthoni használatra illetve csatolok hozzá 1 github-os linket, amivel egy cseppet felgyorsíthatjuk a build időnket, viszont ez nem mindenki számára alkalmas.
Kezdjük akkor az elején.
Felmászunk a FreeBSD oldalára, majd itt kiválasztjuk hogy hanyas Freebsd-t szeretnénk használni, a legfrissebb jelenleg "FreeBSD 12.2-RELEASE"
Az "Installer Images" alatt található telepítők közül kiválasztjuk a másodikat "i386".
A feldobott oldalról pedig az alábbit töltjük le: "FreeBSD-12.2-RELEASE-i386-disc1.iso" (Az alábbi linkre kattintva a letöltés automatikusan elindul)
Letöltés után a megnyitjuk a VirtualBox-ot majd az "Új" gombra kattintva egy ablakot találunk, ahol megadhatjuk a nevét illetve Típusát és Verzióját.
Illusztráció:
[spoiler][/spoiler]
Kattintsunk a szakértő módra. az alábbiak alapján töltsük ki, a memória méretét a RAM mennyiségünktől függően állítsuk be, legalább 3-4gb egyébként ajánlott, de nem kötelező.
Kattintsunk a továbbra, majd a fájl méretét dinamikusan növekvőre illetve tetszőleges méretre állítsátok, olyan 30gb-ot szoktam én.
Létrehozzuk, majd beállítjuk a szokásos dolgokat, amit egy "letöltött" VDI-nél is bekellene.. (Network, processzor használat stb.)
Indítás után betallózzuk a letöltött ISO fájl és a telepítést elvégezzük.(Több videó is található fent róla, de nem nehezebb mint egy mezei windows telepítése(ports tree-t telepítsétek))
(IPV4-DHCP YES IPV6 NO)
(google.com - 8.8.8.8 - 8.8.4.4)
Amennyiben a telepítéssel kész vagyunk, jöhet a következő lépés.
Bepötyögjük az alábbit:
ee /etc/ssh/sshd_config
Megkeressük ezt a sort:
#PermitRootLogin no
Szerkesszük:
PermitRootLogin yes
Ezek után betudunk jelentkezni majd WINSCP/Putty-ról is egyaránt.
Egy rebootot nyomunk majd bejelentkezünk a telepítéskor megadott fejlszóval
Következő commandokat lefuttatjuk szépen sorba:
(Annyit hozzá tennék, hogy ezek közül nem mindre van szükség illetve esetenként ezek nem ugyanazok, hiszen forrását válogatja)
pkg
pkg update
pkg install -y mysql55-server mysql55-client (Emberét válogatja ki mit szeretne használni)
pkg install -y gmake makedepend git python2 python python27 gdb openssl devil
(Itt jön képbe amit az előbb mondtam, hogy forrását válogatja mit telepítünk illetve a GIT-re sincs feltétlen szükség, viszont hasznos tud lenni, hogy ne folyton letölteni és másolgatni kelljen. )
sysrc mysql_enable="YES"

Mehet a reboot és a használat. Amennyiben valamit kihagytam mindenképpen pótolni fogom!
Próbáltam konyha nyelven elmagyarázni mindent, hogy az is megértse aki még nem vagy keveset foglalkozott ezzel
Link amit említettem

Bármilyen szörnyűnek is tűnik az élet, mindig van valami, amiben sikeres lehetsz.

Természetesen ez sem működik nálam.

https://pastebin.com/UsvpU6rL

Kiváncsi lennék akkor tényleg, hogy lehetne megoldani.

Nincs feltelepítve a gcc.
pkg install lang/gcc

Ha régi c++ verziót használsz:
[spoiler]Régi forráshoz régi gcc kell amit mondjuk alapból fel sem tudsz telepíteni már új rendszerre hisz már kb 6 éve nincs benne a portokban, tehát itt még csak az fog megoldódni hogy a géped tudna fordítani, csak nem régi, már inkompatibilis c++ verziót.

Talán ez segíthet: https://metin2.dev/board/topic/21356-gcc49-offline-install/[/spoiler]

outline kíváncsiságból egy makefile-t tölts már fel elég csak az első pár sor nekem. Mert valószínűleg az lesz a baj amit ír TMP4

Valamint fejsd már ki nekem mi a rákért akarsz te vps-en fordítani?????