Interaktív programozást tanító oldalak

Indította Roxanne, 2014-05-11, 22:07:19

Sziasztok!

Épp ma gondoltam bele, hogy mennyire jó lenne már keresni egy ilyen oldalt, és rájöttem, hogy nem is olyan nehéz. Gugli barátom rögtön megáldott néhány kecsegtető oldallal, melyekből jelenleg csak egynél ragadtam le, de annak nagyon sikerült lekötnie, és ez pedig a CodeAcademy (angol nyelven elérhető).

Ezen az oldalon a következő nyelveket/kódolásokat lehet tanulni:

• HTML & CSS
  • jQuery
  • JavaScript
  • PHP
  • Python
  • Ruby
  • ...és mindemellett lehetőséget biztosít összetett projectek létrehozásának megtanulására is.

Az alap szintaxisoktól kezdve megtanít... igazából fogalmam sincs, milyen szintig, de alapozásnak mindenképp jól szolgál. Minden új anyagnál először egy példát hoz fel, aztán egy ahhoz hasonló példát ad, amit a kódablakban kell megírnod, majd egy konzoljellegű dobozban mutatja a munkád eredményét, és alul pedig azt, hogy jól csináltad-e, vagy sem.

Képek (én a python tanulását választottam):

Aki ismer még hasonló oldalakat, megköszönném, ha ebben a témában néhány szóban bemutatná, hogy mit érdemes tudni róluk, és milyen programnyelveket lehet rajtuk tanulni.

Köszönöm előre is, és sok sikert a tanulni vágyóknak! ;)

2014-05-12, 13:16:08 #2 Utolsó szerkesztés: 2014-05-12, 13:21:30 Szerző: NeXu$
    Hova tartunk? :// Helyettünk nem írja meg?  ???

csak hogy ne legyek off:
    Microsoft Visual Studio
    Az is hoz példát, auto szintaktika, vizuális, és könnyen kezelhető. Pro és kezdő alkalmazásokhoz is tökéletes.

Kinek a pap, kinek a paplan :) Én pl. sokkal könnyebben tanulok ilyen oldalakról, mint szakkönyvek böngészéséből vagy guglizásból. Van egy ehhez hasonló oldal nyelvtanulásra is, a Duolingo, ahol egy darabig próbáltam felfrissíteni régmúlt "némettudásom" elég sok sikerrel. Míg amikor kezembe vettem a régi tankönyveimet, fogalmam sem volt róla, mit csinálok...

LENYŰGÖZŐ!!

Köszönöm, hogy publikáltad! :)

Sajnos pluszot nem tudok adni. :/

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
    Nagyon hasznos.
    Köszönjük szépen!

Ment a +.

Ezek miatt hiszi mindenki, hogy tud "programozni".  És ezért születnek az ilyen lehányásra sem méltó oldalak. :D

http://444.hu/2014/02/20/igy-keszitsd-el-a-vilag-legjobb-weboldalat-101-egyszeru-lepesben/

Jó, biztos hasznos annak aki 1. lát ilyet, de azért ettől még nem lesz programozó az ember. Én, a lassan 5-10 éves / attól függ honnan számoljuk / tapasztalatommal talán már nevezhetem magam programozónak. De attól, hogy végigcsinálsz egy ilyen oldalt, még nem leszel az. :D Sőt, ez után egy önálló kódot nem fogsz tudni megírni.

Bizonyára akinek már adódott programozással kapcsolatos ügyes bajos-dolga az ismeri. Nagyon-nagyon sokat lehet tanulni belőle. Az ember lát a problémára 1-2-3 megoldást, azt tudja majd később is hasznosítani.
    http://stackoverflow.com/

alegjobbak

Idézetet írta: Marcus Dátum 2014-07-21, 06:48:01
    Ezek miatt hiszi mindenki, hogy tud "programozni".  És ezért születnek az ilyen lehányásra sem méltó oldalak. :D

http://444.hu/2014/02/20/igy-keszitsd-el-a-vilag-legjobb-weboldalat-101-egyszeru-lepesben/

Jó, biztos hasznos annak aki 1. lát ilyet, de azért ettől még nem lesz programozó az ember. Én, a lassan 5-10 éves / attól függ honnan számoljuk / tapasztalatommal talán már nevezhetem magam programozónak. De attól, hogy végigcsinálsz egy ilyen oldalt, még nem leszel az. :D Sőt, ez után egy önálló kódot nem fogsz tudni megírni.

Az, hogy valaki esetleg egy ilyen végigcsinálása után azt mondja magára, hogy programozó, az egyéni szociális probléma. Attól még az alapok elsajátítására tökéletes, és vannak, akik ilyen interaktív oldalakon könnyebben megtanulják a dolgokat, mintsem a "na akkor tanuljunk programozni... de hogy? mivel? meg minek?". Én általában ha valami új nyelvbe bele akarok kóstolni, az első problémám, hogy mit csináljak. Mert oké, hogy vannak rá tutorialok és kódok ezer helyen, elég csak akár kitalálnom, hogy én mit akarok megírni, és utána kis keresgélés és értelmezés után legközelebb már magamtól is meg tudom írni, de amíg fogalmam sincs, mit akarok, addig nem jutok előrébb. Az ilyen oldalak legalább megmondják, hogy mit csinálj, és a végére már lesz egy jó kiindulási alapod, ha mélyebben bele akarod magad ásni.

Szerintem az, hogy ki mikor nevezi magát programozónak
    [spoiler=Ezion logic]bár ha jobban boncolgatjuk a témát, akkor kiderülne, hogy aki megtud csinálni egy 5 soros programot már programozó, mivel képes a programozásra, igaz nem PROFI, KÖZÉPHALADÓ , de programozó szerintem.

[/spoiler]
    Függ attól, hogy ki milyen nyelven programoz, mivel vannak "kisebb" nyelvek szerintem meg van például a C++-ha az összes könyvtárat ide vonatkoztatjuk akkor egy élet is kevés átfogó tudást szerezni! :)

De ez csak az én véleményem, én így látom ezt :D

Egyébként szerintem még nem köszöntem meg, de tényleg hasznos a codeacademy így bele láthatok egy pl. a JQuery-be anélkül, hogy tutorialokat olvasgassak órákig majd még egy jó félóráig valami működőt össze buhizzak egy ismeretlen nyelven :)

2014-07-21, 14:36:20 #10 Utolsó szerkesztés: 2014-07-21, 14:40:30 Szerző: Marcus
    Idézetet írta: NeXu$ Dátum 2014-07-21, 11:06:36
    a legjobbak

OFF:
    Hidd el, ők sem a legjobbak, csak ők publikusak :) 100 számra van náluk jobb, csak pl. a Pentagonban vagy a NASA-nál vagy valamilyen titkos "állami" programban dolgoznak.

Pl. egy okosság: Feltörte xy a Pentagon rendszerét ... volt róla 1 cikk, akár nével, akár név nélkül, utána sűlyesztőbe került az ürge?! Na vajon miért? :) Nem elhallgattatták/bebörtönözték, hanem titoktartási és egyéb szerződéseket írattak vele alá és állást ajánlottak neki. :D

Idézetet írta: Roxanne Dátum 2014-07-21, 13:14:14
    Az, hogy valaki esetleg egy ilyen végigcsinálása után azt mondja magára, hogy programozó, az egyéni szociális probléma. Attól még az alapok elsajátítására tökéletes, és vannak, akik ilyen interaktív oldalakon könnyebben megtanulják a dolgokat.

ON:
    Ezt elismerem :) De akkor inkább keressen egy olyan embert, aki segít neki. Sőt, rengeteg ilyen oldal is van. Még Magyar is.

Idéz,,A lista persze publikálást követően azonnal éles kritikák kereszttüzébe került: legtöbben azt kifogásolták (azon kívül persze, hogy nem voltak rajta a listán), hogy a felsorolás úgy került összeállításra, hogy az azon szereplő személy legtöbbje által kreált kódok nem is érhetők el, vagy több évtizeddel ezelőttiek, így nem alkalmasak semmiféle összehasonlításra.Megint mások azt sérelmezték, hogy a lista több szereplője nyilvánvalóan elsősorban rendkívül aktív közösségi tevékenységének köszönheti felkerülését, ami azonban szerintük kizárja, hogy ők legyenek a világ legjobb programozói. Hiszen náluk minden bizonnyal jobbak azok, akik kevesebb időt töltenek saját imidzsük fényezésére és mások előtti el, és még ezt az időt is inkább kódolással töltik.Neked mi a véleményed a listáról? Te - magadon kívül persze - kit raknál fel rá, kit vennél le róla, és miért?"

De szerintem abban igazad van, hogy a tényleges legjobbak titoktartási szerződéssel dolgozik valamilyen "titkos" állami szervezetnek, vagy hacker (itt most olyanokat értek mint Kevin D. Mitnick, az Anonymus csoportból pár ember :) )