Hogyan tartod karban a géped?

Indította Adrian, 2013-11-17, 13:48:25

2013-11-17, 13:48:25 Utolsó szerkesztés: 2013-11-17, 14:58:36 Szerző: [MOD]Aegist
Sziasztok!:D
Téma adott,ki hogyan karbantartja a gépét ( vírusok minden fertőző fájlok ellen? )

Én : Heti 1x AVG vírusírtó teljes lefuttatása , CCLeaner , Advanced System.

és ti ?

Téma cím megváltoztatva!
~Aegist

2013-11-17, 13:59:17 #1 Utolsó szerkesztés: 2013-11-17, 14:49:37 Szerző: [MOD]Aegist

Advanced System Care-t ne használd ,mert csak marketing fogás az egész .
-" registry cleaner, defrag: Mivel a registry nem rendelkezik publikus dokumentációval, ezért elég érdekesen hangzik, amikor valaki (iobit) azt írja, hogy XY 1000 db regkulcsot töröljünk, mert jobb lesz. Ez a kontárság. Olyan mintha hozzám adnád be a TV-det javításra. Nálam csupán az Office meg a Visual Studio-t vágta haza. Úgy, hogy óra szívás után reinstall lett belőle. Sok időm ráment, de legalább emlékeztet arra, hogy ilyeneket ne rakjak fel.
- szolgáltatások tiltásáért kéztörés jár. Számtalan problémát láttam már aminek a gyökere tiltsunk le szolgáltatásokat cikk/program után jött elő. Legutóbb a Photoshop nem tudott frissíteni, mert az egyik szolgáltatás nem futott. És mint ilyenkor lenni szokott tartalmas hibaüzenetet kap a felhasználó, hogy még a a googlet sem tudja használni. De a legkülönfélébb netes probléma is volt.
- shortcut fix: felszabadít 10 KByteot.
- internet boost: Előfizet +100 MBitre. Van X sebességed a szolgáltatónál, nem fog tudni egy program gyorsabb netet csinálni. Mellesleg az FF-nél már évek óta hülyeséget csinál, mert jobb alapbeállításokkal érkezik.
- privacy sweep: majdnem hasznos dolog lenne. De ugyanezt megkapod máshol és felesleges "privacy"-ként a fájltörlést előadni, amikor a szoftvercsomaghoz csatolva vannak azoknak a helyreállításához szükséges program. Mellesleg a böngésző cache állandóan üríteni sem túl jó szokás lassú/adatmennyiségért fizetős kapcsolat esetén, mert az oldalaknak azoknak a részét le kell újra tölteni, ami idő (esetleg pénz). Nekem a állati vicces képek topikját üres cacheből 10-20 másodperc alatt tölti újra, míg cachesel, 1-2 másodperc.
- töredezettségmentesítés: Egy HDD a fejet egy szektorról egy másikra mennyi idő alatt tudja átmozgatni? Hányfelé kell töredeznie a fájlnak, hogy 1 sec lassulás legyen?
- RAM-optimalizáló: Hülyeség. Egy oprendszer 2013 jobban tudja a ramot kezelni. (10 évvel ezelőtt is) Főleg, hogy ez az "optimalizáló" azt csinálja, hogy hülyeséggel teleszórja a memóriát és az oprendszer nem győzi kifele swappelni a memória hasznos tartalmát. Ekkor a user megörül, hogy lett +100 MB szabad memóriája. De, amikor a swappelt tartalmat kéne betöltenie, akkor az oprendszer a HDD-ről fogja betölteni, ami jóval lassabb, mintha ki sem swappelte volna a memóriából. Mellesleg, ha nagy memória igényű programot programot szeretnél futtatni, akkor is swappel az oprendszer, de a különbség, míg a asc hülyeséggel szórja tele a memóriát, addig a nagy memória igényű programot hasznos dologgal.
- uninstaller: Feltette már valaki a kérdést, hogy honnan tudja, hogy az uninstallálandó programról, hogyan dönti el, hogy milyen fájlokat hozott létre telepítés és működés közben? Hint: nem lehet eldönteni. Az appdata/programdata/...-ból kitörli a név alapján hozzátartozó mappát és kész. Maximum még megspékelhetik egy felhős adatbázissal is (ami nem oldja meg a problémát, csak mérsékeli). Pl.: ha a programod létrehozott egy C:\XZHSKJS\x.exe fájlt. Akkor azt nem fogja tudni, hogy mihez tartozik/mikor kell törölni.
- game booster: erről az emlékezetem szerint számtalan cikk/visszajelzés szólna, hogy semmit nem ér.
A protected folder/biztonságos fájl törlést/... egyéb tényleg hasznos hasznos dolgokat megkapod máshol is sallang mentesen, esetleg nagyobb funkcionalitással/testre szabhatósággal."

Bőven elég havonta lefuttatni a Auslogics DiskDefrag-t ,hetente CCleaner-t. Vírusfertőzés megelőzésére pedig hetente egy teljes rendszervizsgálat bár lehet elégséges egy gyors vizsgálat ,mert akkor csak azt vizsgálja át ami módosult az előző kereséshez képest  pl. Norton . Illetve egy Malwarebytes Anti Malware-t kell lefuttatni e mellett .

KÖszi Tyson a tanácsot :D
ASC-t akkor törlöm is,amikor haza érek :)
azért nagy kárt nem tehet a gépbe?

2013-11-17, 14:06:52 #3 Utolsó szerkesztés: 2013-11-17, 14:49:30 Szerző: [MOD]Aegist

Nem .

2 kézzel :$ :D
Ne csak off legyen: Heti 1x CCleaner (Általában 30 gigát felszabadít)
â"¼ Respect for the successful restoration of the email!√ â"¼

Amúgy nálam ASC be vált... (mindig gyorsabb lett tőle a gépem) :$
bár rá jöttem (ha újra be dugom a sata kábelt 1 másik helyre alaplapon akkor fel gyorsul:D

Én kompresszorral szoktam takarítani ill. CCleaner,AVG/NOD/Avast =')

Én egy darabig a Wise Cleanert használtam, hihetetlen, mennyi szemetet pucol ki a Windowsból, csak aztán kb. egy év múlva találkoztam egy hatalmas hátulütőjével... Nem tudom, hogy belenyúlt-e a kernelbase.dll-be, vagy csak szimplán kiszedte a registry-ből (és vissza se tudtam már utólag rakni), de eredményeképp szinte semmilyen enigmázott bin nem indult el a gépemen. Kicsit utánaolvastam a dolognak, és mindenféle registry cleanertől óva intenek több oldalon is, mert lehetnek hasonló mellékhatásai. Legalább már tudom, hogy rengeteg szerver kliense idáig miért nem indult el a gépemen  :o
Azóta csak ccleaner sima registrybenemnyulkáló tisztítóját használom, meg vírusirtás és töredezettségmentesítés. Semmivel nem lassabb a gépem, mint újrahúzás és a cuccok visszatelepítése után. Persze feltehetőleg azért, mert elég jó gépezet, egy öregebbnél már kicsit jobban oda kell figyelni, de az msconfig "kipucolása" meg a game boosterek sokat tudnak dobni a dolgon.

Advanced System Care jó dolog... fel gyorsítja a géped...! De 1 baj van vele... van benne valami vírus... és ha avast vagy valami hozzá közeledő pl nod asszem meg találja... akkor igen igen de fel falja a géped a vírusírtó... Nekem: be bugolt utána úgy a windows hogy többszöri restart kellett míg el felejtette hogy talált rajta vírust... aztán töröltem gyorsan... :D

Hetente kifújatom a port kompresszorral, kiszívatom porszívóval, ecsettel letisztogatom a ventiket illetve a tápot, utána gép be, és egy CCleaner. :D

Ne porszívózd! Elektrosztatikussàgot hozhat létre a porszemcsék súrlódàsàval, és ha nincs màzlid hazavàgja ;)

Idézetet írta: Pat Dátum 2014-01-03, 23:50:06
Hetente kifújatom a port kompresszorral, kiszívatom porszívóval, ecsettel letisztogatom a ventiket illetve a tápot, utána gép be, és egy CCleaner. :D

Én a kompresszort is hanyagolnám, ugyanis a nagy nyomáson kipréselt levegőben lévő nedvesség nagyon gyorsan kicsapódhat a gép alkatrészeire és ha ezután közvetlenül beindítod akkor a porhoz hasonlóan zárlatot okozhat. Minden kompresszorhoz kapható nedvességszűrő de én inkább maradok a sűrített levegős spraynél. Porszívózni eleve nincs sok értelme, hiszen maximum a pókhálókat tudod kiszívni, a port nemigazán. Az ecset is csak addig jó móka amíg nem töltődik fel elektrosztatikusan. Ventilátorokra egy papírzsebkendő vagy 10-20forintokért kapható szemüveg-lencse tisztító kendő bőven megteszi.

CC Cleanert meg érdemes úgy beállítani, hogy minden indulásnál autómatikusan ellenőrizzen, azt a 2-300 MB-t úgyis hamar leszedi. Illetve havonta egy töredezettségmentesítés elférhet (Bár még nemigazán láttam gyakorlati hasznát)
.Good Luck No.7 & No.5 
#ripalgo

Idézetet írta: [TGM]Ukley Dátum 2014-07-18, 04:11:18
Én a kompresszort is hanyagolnám, ugyanis a nagy nyomáson kipréselt levegőben lévő nedvesség nagyon gyorsan kicsapódhat a gép alkatrészeire és ha ezután közvetlenül beindítod akkor a porhoz hasonlóan zárlatot okozhat. Minden kompresszorhoz kapható nedvességszűrő de én inkább maradok a sűrített levegős spraynél. Porszívózni eleve nincs sok értelme, hiszen maximum a pókhálókat tudod kiszívni, a port nemigazán. Az ecset is csak addig jó móka amíg nem töltődik fel elektrosztatikusan. Ventilátorokra egy papírzsebkendő vagy 10-20forintokért kapható szemüveg-lencse tisztító kendő bőven megteszi.

Igen, igen nekem is így tanították. De még nem halottam olyan horrort hogy valakinek porszívózástól ment volna tönkre a gépe (hacsak nem egy esőerdő közepén laksz 90% -os páránál), mindig használtam porszívót és láss csodát. Sűrített levegő tényleg jó, csak azt sem fejjel lefelé, CPU-t meg nem kell beledobni egy tál vízbe.

Igen én sem láttam még ilyet, de nem akarok én lenni az első. Mellesleg a CPU időnkénti ujra pasztázásáról nem írt még senki, pedig fél-egy évente azért belefér a karbantartásba, természetesen kizárólag elektrosztatikus karszalaggal és szőnyegen, hamár így tanultuk. :)
.Good Luck No.7 & No.5 
#ripalgo

Pasztázás? :D Hagyjad már... Ha pormentes hűtővel nem melegszik túl a proci, akkor minek?
A karszalag és szőnyeg meg nem sokat ér, ha nem földeled a karszalagot. Bőven elég előtte kezet mosni, attól is elveszted a töltésed.

Nálam annyi a karbantartás, hogy rossz fogkefével és/vagy fülpucolóval lepiszkálom a porcicákat a ventikről/hűtőkről, aztán csukott szemmel belefújok párat jó erősen.

Oprendszer karbantartásnak meg néha ccleaner azt kész.

A felesleges fájlokat manuálisan szoktam takarítani, nem használok semmilyen segédprogramot. Illetve az msconfigot rendszeresen szoktam pucolni.

Van rajta egy gyenge vírus írtó ( Microsoft Security Essential )..Semmi más.. És ha már nagyon lassú a gépem, nagyon fagy akkor újra telepítem ( kb. 3 havonta van ilyen, vagy több ideig is bírja..)

Vírusirtóból nem árt olyat használni, amiben van viselkedésfigyelő. Ilyen pl. az Emsisoft, amit évek óta használok, de az F-Secure is, és még jó néhány. Ezek függetlenül az adatbázisuk méretétől képesek elég könnyen vírusra utaló jelenségeket észlelni, majd megkérdeznek, hogy mit kezdesz vele. Nem egy vírust kaptam már így el :P

3-4naponta CCleaner, havonta 1x AVG-t lefuttatom és kész. Windows-t meg mióta megvan a gépem 1x raktam újra most Júniusba :) tavaly ilyenkor vettem a gépem és eddig semmi baja
"MielÅ'tt meghalok tuti szívok egy kis zöldet, behunyom a szememet és elhagyom a földet! "

Idézetet írta: [MOD]TySoN Dátum 2013-11-17, 13:59:17
Bőven elég havonta lefuttatni a Auslogics DiskDefrag-t ,hetente CCleaner-t. Vírusfertőzés megelőzésére pedig hetente egy teljes rendszervizsgálat bár lehet elégséges egy gyors vizsgálat ,mert akkor csak azt vizsgálja át ami módosult az előző kereséshez képest  pl. Norton . Illetve egy Malwarebytes Anti Malware-t kell lefuttatni e mellett .

Én ugyan ezeket használom a takarításhoz. Amiket fentebb írtál azoknak tényleg nincs semmi haszna sem, én is kipróbálgattam már sok mindent 10 év alatt, mióta van gépem! :)
Nekem is ezek váltak be legjobban. A szolgáltatások leállítását is Auslogics -al szoktam elvégeztetni. Tényleg csak azokat tiltja le amiket a büdös életbe sem fogunk használni.