Már csak 496 napig él a Windows XP

Indította Vilmos, 2013-01-04, 12:29:20

Már csak 496 napig él a Windows XP

496 nap múlva véget ér a Windows XP mindennemű támogatása - új javítások híján - veszélyes lesz a magyar netezők körében még mindig a legnépszerűbbnek számító rendszerről internetezni.

A Microsoft hivatalos terméktámogatási oldalán lévő információk szerint 2014 áprilisában végleg megszűnik a Windows XP terméktámogatása - hívta fel a figyelmet a ComputerWorld amerikai technológiai magazin.

A 2001-ben megjelent operációs rendszer teljes körú (általános) támogatása már három évvel ezelőtt megszűnt. Ez azt jelenti, hogy semmilyen új funkciót, javítócsomagot nem készítettek már a szoftverhez, a kritikus hibáit azonban a Microsoft már csak 496 napig fogja javítani. Ezt követően azonban már semmilyen javítás nem készül majd az XP-hez, ha a szoftvercég tartja magát terveihez.

Itthon még az XP a legnépszerűbb

Eredetileg az XP támogatása már évekkel korábban teljesen megszűnt volna, de a szoftver népszerűsége - és utódja, a Vista sikertelensége - miatt a támogatását a szokásos időszak mintegy két és félszeresére terjesztette ki a cég.

Jelenleg a Windows XP számít a legnépszerűbb operációs rendszernek a magyar internetezők körében:  a Rankings.hu statisztikái szerint a felhasználók 44,93 százaléka használja ezt a rendszert, bár a Windows 7 a 44,02 százalékos részarányával csaknem ugyanennyi felhasználóval bír.  Világszerte a Windows XP-t használók száma már alacsonyabb, 21 százalék körüli, a Windows 7 jócskán megelőzi, 41 százalék körüli részesedésével.

Bár az elkövetkező hetvenegy hétben valószínűleg sok XP-s gép tönkremegy, vagy újra cserélik, sok helyen, főként szegény országokban ezek a rendszerek is használatban maradnak. Az új javítások híján pedig a Windows XP-s számítógépeken való internetezés még biztonsági szoftverek birtokában is veszélyessé válik, mivel a befoltozatlan biztonsági réseken keresztül a legkülönbözőbb kártevők juthatnak a rendszerre.

Meddig élnek az újabb Windowsok?

A Microsoft honlapján lévő információk szerint a Windows Vistát használóknak még 1595 napjuk van arra, hogy más szoftverre váltsanak, azt az operációs rendszert ugyanis 2017. áprilisáig támogatja a cég.

A Windows 7-hez még 2603 napig, egészen 2020. január közepéig készülni fognak frissítések. Az október végén megjelent Windows 8 különböző verzióit 2023. januárjának közepéig, vagyis még 3695 napon át lehet biztonságosan használni.

Ugyanakkor a táblagépekre szánt, csak  applikációk futtatására képes Windows RT nevű verziót csak 2017. áprilisának közepéig, vagyis kevesebb mint négy és fél évig (mostantól számítva 1595 napig) fogja támogatni a cég.

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows, operációs rendszer, frissítés, patch

Most ettől nem kell megijedni az XP-seknek mert én is azt használom (Igaz win7 is van fent a gépen, de XP gyorsabb és most is azon vok pl.)

Nálam semmi frissítés nincs letöltve és mégis itt vagyok. Ha nem szedünk le eszeveszettül minden szart akkor még 10 év múlva is biztonságos lesz az XP.

Nem csak a frissitesek a lenyeg, ha meghal egy operacios rendszer tamogatasa. Gondolj bele....ha vennel uj videokartyat, es xp-t hasznalsz...es nincs hozza xp-hez szukseges driver akkor valtanod kell rendszert, ha hasznalni akarod a kartyat.....aaztan a masik dolog....vannak olyan programok amiket frissitenek....es nem biztos, hogy win xp-vel kompatibilis lesz egy uj program.......nehez dolgok ezek....nekunk magyaroknak nehez lesz a valtas....xp operacios rendszert legtobben a magyarok hasznalnak a vilagon....nemetnek, francianak, angolnak nem lesz nehez a valtas......csak ezt mi fogjuk csoro magyarok megszivni.

Én momentán XP-vel vagyok és szerintem fogok is lenni. Én a büdös életbe nem szedtem le semmi frissítést sem XP-re sem másra... Szóval szerintem nem nagyom érint. Ha még is akkor netalántán váltok, de nem nagy örömmel.

Pisti, ugyanez volt a régebbi windowsokkal (pl a 98) és mégis azokon is elfut a mai programok több mint 90%-a. Szóval ettől se kell besz@rni, max 15 játékból 1 nem fog elindulni.