[INFO]Grafikus FreeBSD

Indította Alissa, 2012-07-08, 22:17:23

Nos, mielőtt mindenki azt hinné, hogy ez mekkora hű meg ha találmány, elárulnám, hogy azoknak készült, akik személyes használatra szánják a FreeBSD operációs rendszert, nem pedig szerverfuttatásra. Ugyanis a grafikus felülettel együtt igencsak megnő a rendszerigénye, bárki bármit mond, főleg, ha egy virtuális szerveren futtatjuk azt (pl. Vbox).
Korábban már volt erre egy példa Daroo 1676-os szerverfájljában amit ő DarooBSD-ként emleget, nos, annyira nem lett sikere, hogy szerintem már ő is letagadja. Én konkrétan nem tudtam vele mit kezdeni úgy, hogy ne fagyjon le, pedig nincs annyira rossz gépem. Persze lehet ezen tuningolni, de egyszerűen nincs jobb szó rá, minthogy: fölösleges.
Arról nem is beszélve, hogyha a BSD-t tovább akarod építeni, ott is meg kell nyitnod a konzolt, amivel ugyanazt éred el, mintha egy nem grafikus felületű BSD-n írnád be a parancsokat.

Mindenesetre ha valakinek mindenképp ez a szíve vágya, a következőképp lehet telepíteni:

pkg_add -r gnome2

cd /usr/ports/x11/gnome2
make install clean

Ha lefutott, nyisd meg a /etc/fstab fájlt (ee /etc/fstab), és írd bele a következőt:

proc           /proc       procfs  rw  0   0

(tabokra ügyelj!)
Mentsd el, zárd be (esc, "a", "a")

Nyisd meg az /etc/rc.conf fájlt (ee /etc/rc.conf), és írd bele a következőket:

gdm_enable="YES"
gnome_enable="YES"

Mentsd el, zárd be (esc, "a","a")

Utána írd be a következő parancsot:

echo "/usr/local/bin/gnome-session" > ~/.xinitrc

Vannak ennek még mindenféle kiegészítői is, azok telepítéséről, használatáról, és a gnome funkcióiról itt olvashattok: http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/x11-wm.html

De mint már mondtam, csak azoknak ajánlom, akik otthoni használatra szeretnék a FreeBSD-t, és nem Vboxban futtatják egy vdi-ről. Egyébként meg abszolút logikátlan.